Badrummet är den viktigaste delen i en bostad där alla familjemedlemmar gör sina besök och tvättar av sig. I vissa hem är det kombinerat med tvättmaskiner och då är det extra viktigt att utrymmet är funktionellt. Den största risken och det man allra helst vill undvika är att det inte ska sprida sig fukt utanför badrummet så att det blir fuktskador och mögel i andra delar av byggnaden.
Livslängden på ett badrum är cirka 20 år innan det behöver ses över och renoveras, man byter rör, avlopp och ser över fuktspärrar vid en renovering. Marknadsvärdet av bostaden ökar i samband med skicket på badrummet där ett snyggt nykaklat badrum med klinkergolv kan ge ett rejält lyft.
Äger man eget hus så får man lov att renovera badrum Stockholm själv fast det avråds man till eftersom det finns krav på hur en renovering ska gå till och viktiga steg i förfarandet som man inte får slarva med. Att slarva med en badrumsrenovering innebär att man inte kan få ut något från försäkringsbolag om det skulle ske någon form utav vattenskada.
Att anlita fackman är det valet dom allra flesta gör eftersom man får garantier på att renoveringen blir utförd korrekt. Där behöver man inte läsa på så mycket på förfarande utan kan lägga ner mer energi på hur man vill ha det i form av kakelval och andra inventarier i sitt badrum.
Bor man i en Bostadsrätt så måste man kontrollera vad som står i stadgar innan man påbörjar en badrumsrenovering, Dom allra flesta har föreskrift om att renovering måste ske av en hantverkare med våtrumslicens så att skador kan undvikas på fastigheten.
Dom flesta som renoverar själv brukar antingen missa detaljer som att använda för lite material vid fuktspärrar eller överdriva så att renoveringen blir dyrare än vad den borde. Godkänner inte ditt försäkringsbolag din renovering så kan det bli fruktansvärt dyrt vid en vattenskada som sprider sig väldigt lätt. Extra dyrt kan det bli om man bor i lägenhet och vatten rinner över till grannars lägenheter.
Man tar alltid det säkra före det osäkra och anlitar hantverkare med våtrumsintyg eller kvalitetsdokument vilket innebär att man får en garanti på arbetet att det blir korrekt utfört. En renovering av badrum kostar från 25 tusen och uppåt och beror på materialval och inventarier. En våtrumsmatta är det billigare alternativet där kakel och klinker är det dyrare men bättre alternativet.
Många passar på att utföra sin badrumsrenovering i samband med att en hel lägenhetsrenovering Bromma där man även går över köksutrymme och byter vitvaror och skåp. Det finns duktiga företag runtom Stockholmsområdet som utför helrenoveringar av lägenheter och hus.
Ett normalstort badrum med kakel och klinker brukar ligga mellan 80 tusen till 125 tusen att renovera så det är alltid smart att se om man inte kan kombinera hela bostaden så man får ett bra paketpris. Att göra ROT-avdrag är vanligt idag eftersom det har funnits en längre tid men det är något som man måste söka själv för att få tillbaka pengar i efterhand tillsammans med skatteåterbäring.
Ett våtrumsintyg som man får vid en badrumsrenovering gäller i 10 år från slutförandet och det är firman som utfört renoveringen som man vänder sig till om man måste utnyttja garantin. Därför är det viktigt att välja ett företag med stabil ekonomi med många anställda som garanterat finns kvar under dina tio års garanti. Dom flesta hantverkare brukar visa att man har bra kreditvärdighet från UC eller liknande så att man som kund kan känna sig trygg med att anlita den firman.
Se även till vid anlitandet av hantverkare till badrumsrenovering att dom har någon form av våtrumscertifiering från antingen BKR eller GVK, då vet man med säkerhet att firman vet vad som krävs och att allt blir rätt utfört. Vissa försäkringsbolag kräver att badrumsrenoveringar utförs av fackman med behörighet så om man tvunget ska göra det själv så måste man ha rätt försäkringsbolag till detta och vara extra noggrann med dokumentering.
Det absolut säkraste sättet att utföra en badrumsrenovering Bromma är att riva ut allt gammalt och göra om allt från grunden, på så sätt har man koll på att det är rätt lutning på golvet och avstånd från brunn och vägg är korrekt. Golvbrunnen är det stället där allra flesta fallen med fuktskador uppstår, vissa bostadsrättsföreningar erbjuder kompensation för dom som renoverar badrummet med golvbrunnen som grundanledning.
Tätskiktet i ett badrum är kritiskt att det utförs korrekt när det placeras för att det förhindrar fukten från att nå ut från badrummet ut i väggar och tak. Kakel och klinkers är inte tätt som många tror utan är porösa material som släpper igenom fukt, så därför är luftfuktigheten skyhögt när man duschar eller badar bakom kaklet.
Det är modernt och vanligt att sätta klinker direkt på gammalt kakel /klinker eller våtrumstapet /våtrumsmatta och detta är enbart estetiskt och påverkar inte tätskiktet. Det är viktigt att veta att tätskiktet är okej innan man sätter kakel utanpå befintligt så man inte har onödiga kostnader framför sig inom några år. Det är dessutom väldigt svårt att få det tätt och fint runt brunn och förhindra vattenansamlingar. Det är inte rekommenderat att utföra denna sorts renovering om badrummet är nytt.