Hur funkar en dator och vad innehåller den?

Hur funkar en dator och vad innehåller den?

En dator är något dom allra flesta äger idag på ett eller annat sätt, en mobiltelefon är med en slags dator men nu pratar vi om en vanlig PC eller MAC i denna artikeln.
Om man någon gång skulle få problem med sin dator kan man få hjälp genom företag som arbetar gentemot företag och privatpersoner då det är väldigt lätt att få pc eller macsupport.

En vanlig missuppfattning när man pratar om en dator är att man kallar hela lådan för hårddisk, detta är fel och det som är rätt är att kalla det för datorlåda eller chassi.
Chassit innehåller en rad olika delar som arbetar tillsammans där hårddisken är en av komponenterna i en dator.

Oavsett om det är en dator, surfplatta, laptop eller mobiltelefon så innehåller dessa enheter samma typer av komponenter fast i olika format. Logiskt sett så är delar i telefoner och laptops miniatyriserade för att ta mindre plats och dra mindre energi samtidigt som man förlora prestanda.

I en datorlåda har man mer plats för kylning som möjliggör att man kan få ut mer prestanda från en dator då höga klockfrekvenser avger värme som måste ledas bort.

Processor
Processorn är det som sköter allt tänkande och beräkningar som ska göras, den kallas även för CPU som är en förkortning av Central Processing Unit.
Moderna processorer består idag av flera kärnor som kan arbeta separat  från varandra så att datorn klarar av med flera saker samtidigt.

Processorns klockfrekvens som är hastigheten, mäts i Hertz där en högre frekvens innebär en högre hastighet och samtidigt ett högre energibehov som behöver kylas ner.
Det är helt enkelt processorns begränsningar som bestämmer hur snabbt det ska gå att utföra saker på datorn.

RAM-minne
Arbetsminnet är inte samma som lagring på hårddisk, det är ett tillfälligt minne som fungerar som en buffert där alla program man har igång lagras. När man stänger ner datorn så töms minnet när det blir strömlöst. RAM-minnet som det med heter är en förkortning av Random Access Memory och är en viktig del av en dator.
RAM-minnen begränsas även här av klockfrekvens som bestämmer hur snabbt informationen kan sparas och hämtas av processorn.

Hårddisk
Hårddisken är det fasta minnet som allt lagras på och är din långtidslagring, allt som sparas här stannar kvar när man stänger av datorn och här ligger operativsystemet och alla program och spel som man använder. Det finns olika sorters av hårddiskar där man kan välja mellan SSD som står för Solid State Drive vilket innebär att det inte finns rörliga delar i dom.

SSD-diskar kommer med tiden att ersätta alla sorters av hårddiskar i framtiden men eftersom tillverkningskostnaderna är så pass stora så använder man även hårddiskar med roterande skivor i sig.
En SSD disk finns i olika utföranden både som kretskort och som klassiska klumpar man kopplar in i datorn.

Grafikkort
Grafikkort är något som måste finnas för att man ska kunna se något på sin skärm överhuvudtaget, många enheter har ett enkelt grafikkort inbyggt i processorn och som kan visa enklare saker men spelar man spel eller utför grafiska tyngre uppdrag så krävs det en dedikerad grafikprocessor som avlastar processorn.

Ett grafikkorts processor fungerar på ett annat sätt än en vanlig processor då den är utformad att bara utföra matematiska ekvationer på ett effektivare sätt.
Det brukar även finnas egna minneskretsar på grafikkortet som enbart används till grafik, finns inte det så används datorns vanliga arbetsminne. Man kallar grafikkortet för GPU som står för Graphical Processing Unit.

Moderkort
Moderkortet är ett stort kretskort som alla ovanstående komponenter kopplas till och som begränsar vilken sorts processor datorn kan ha och arbetsminne.
Vill man uppgradera sin dator så får man först kontrollera vilket moderkort man har så man vet vilken teknologi som den kan klara av.

Vid byte av ett moderkort så innebär det alltid att man får demontera hela datorn.
Moderkortet innehåller för det mesta nuförtiden andra komponenter som man fick köpa löst förr, ljudkort och nätverkskort brukar alltid numera vara inbyggt.
Vill man ha trådlöst nätverk på sin dator så brukar man få köpa till detta och koppla in i en ledig kortplats på moderkortet.

Kylning
Kylning är en väldigt viktig del i en dator då all elektronik avger värme som behöver transporteras bort, klassiskt sett så är det genom fläktar och kylflänsar som används för att leda bort värmen från processor och grafikkort. Vattenkylda kylsystem är med populära för datorbyggare som vill få ut lite mer från sina datorer då man trimma klockfrekvensen.

Strömförsörjning
Nätaggregat är strömförsörjningen till alla komponenterna i datorn där  det är viktigt att man har ett tillräckligt kraftigt aggregat som kan driva datorn utan problem, oftast är det grafikkortet som drar mest effekt från aggregatet. Dom olika komponenterna arbetar i olika spänningsnivåer där 5V, 12V och 7V är vanliga värden.

I mer ovanligare fall så kopplar man in DVD eller Blu-ray-brännare för att kunna se på film eller lagra dator på skivor, det har tagits över nästan helt av usb-minnen och minneskort tillsammans med moderna molnlösningar.

Chassi
Chassit är det som vi nämnde allra först och det är i den som allt monteras i, det finns olika format och storlekar på chassin så om man ska bygga en egen dator så krävs det att man köper ett chassi i rätt storlek och gärna större så man får plats med alla komponenter. Är Chassit stående så kallas det för Tower som är den vanligaste typen och ligger det ner så kallas det för Desktop där det är tänkt att skärmen ska stå på lådan.

Många lägger ner mycket tid på att hitta rätt chassi beroende på vilken utrustning man vill ha, det kan bero på om man ska ha plats för vätskekyld kylning eller om man vill ha en låda som är extra ljuddämpande så att den passar in i tysta miljöer. Visuell design och tillgänglighet spelar med stor roll i val av chassit.

Har du behov av datahjälp så finns det alltid hjälp att få när din dator inte fungerar som den ska.

Hur fungerar en dator då?
För att förklara enkelt och göra en jämförelse så kan vi anta att moderkortet är en jonglör.
Hastigheten där bollarna jongleras bestäms av processorn.
Arbetsminnet bestämmer hur många bollar som jongleras med samtidigt.
Hårddisken är hur stor ryggsäcken är på ryggen där man lagrar sina bollar.

Alla delar i en dator har sin egna uppgift och där är ytterligare komponenter som inte nämnts som har viktiga funktioner för att allt ska fungera. Ett exempel är Cache minne som är ett minne inbyggt i processorn som är begränsar hur stora projekt den kan arbeta på utan att behöva hämta eller lämna uppgifter från arbetsminnet.

Det finns även en krets med eget minne som kallas BIOS, där finns alla inställningar man kan göra och information om vad som är inkopplat på moderkortet. BIOS har en tillfällig lagring precis som arbetsminnet och informationen försvinner om det blir strömlöst, det är därför det finns ett batteri på moderkortet för att hålla informationen kvar.

Vill man djupdyka ytterligare i ämnet så finns det mycket mer information att hitta på internet om hur datorer fungerar och är uppbyggda.