Hur gör man ett hörseltest?

Hur gör man ett hörseltest?

Man han ha dålig hördel utan att märka det eftersom det många gånger sker gradvis.
Hörselnedsättning kan drabba ett öra oberoende av det andra.
Man upplever att ljud och tal blir förvrängt och svagare vid hörselnedsättning.

En hörselnedsättning kan vara tillfällig  i form av en vaxpropp men även oberoende av ålder där sinnet försvagats av buller, skador eller sjukdomar.
Undersökningen görs av en audionom som är en specialist på hörselutredningar och som kan ordinera rehabilitering eller hjälpmedel.
Om man arbetar i en miljö med mycket höga ljud eller buller så kan det vara en orsak till nedsatt hörsel, ibland kan det bara krävas att hörseln får vila upp sig och det kan man uppnå med formgjutna hörselskydd.

När hörseln är nedsatt och där man hör dåligt så får man oftast det ordinerat hjälpmedel i form av hörapparat på antingen ett eller båda öronen.
En hörapparat förstärker enbart dom frekvenserna som man har problem med att fånga upp, en vanlig missuppfattning är att man tror att en hörapparat är en mikrofon och högtalare helt enkelt sagt.

Genom undersökningen av hörseln så kommer man fram till vilka frekvenser som behövs förstärkas och kalibrerar efter detta.
För att ljud ska kunna uppfattas så måste trumhinnan kunna röra sig fram och tillbaka, man börjar undersökningen med att titta på trumman med ett speciellt instrument som består av en lampa och förstoringsglas i ett. Man kontrollerar rörligheten genom att blåsa in luft försiktigt med instrumentet.
För att mäta rörligheten på trumhinnan mer noggrant så använder man en manometer som man  håller tätt emot örat.
Instrumentet avger en bärton samtidigt som den utför en liten tryckförändring, genom att avläsa tonen så kan man mäta om trumhinnan rör sig som den ska och hur mycket.

Man fortsätter utredningen genom att gå in i ett ljudisolerat rum där man får lyssna i ett par hörlurar efter ljud och tillkännage när man hör dessa.