Lär dig skjuta luftgevär och luftpistol

Lär dig skjuta luftgevär och luftpistol

När du är ung och inte ännu fått in åldern för att använda riktiga vapen. De som jägarna använder under säsong, när de ger sig ut på jakt. Ja, då kan du börja med att lära dig skjuta. I det fallet blir en start med luftgevär och luftpistol ett mycket bra val.

På så sätt får du något som förbereder dig, på det stora vuxenlivet med jakt i skog och mark. Är det sedan så att du blir förtjust i det hela, kan du alltid köpa eget luftgevär eller en luftpistol.

Olika typer av luftvapen

Innan du väljer vilken typ av luftpistol eller luftgevär du ska köpa, ska du prova alla de olika typerna som finns. Här finns de luftvapen som är fjäderdrivna, vilka skjuter iväg skotten med hjälp av en mekanisk fjäder.

Efter det finns de som är tryckluftsdrivna, vilket då med pneumatisk kraft och precision skjuter iväg skotten. Tryckluftsdrivna luftvapen finns i två versioner. De som du pumpar inför varje skott, samt de som använder sig av en tryckluftstank.

Sist men inte minst har vi kolsyredrivna Luftgevär. Dessa vapen är drivna av kolsyrepatroner, vilket gör dem känsliga för temperaturskillnader. I övrigt fungerar de i mångt och mycket som tryckluftsvapen.

Kaliber på luftvapen

När det snackas kaliber handlar detta mest om luftgevär. Här finns det då fyra olika och vanliga kalibrar. Dessa är 4,5 mm, 5,5 mm, 6,35 mm och slutligen 4,5 mm stålrundkulor. För dig som har höga krav på perfektion blir det bästa valet 5,5 mm av de tre diabolerna.

När det gäller den vanligaste kalibern är detta utan tvekan 4,5 mm. Du som väljer stålrundkulor ,får oftast de sämsta aerodynamiska egenskaperna. Här handlar det mera om att leka, som att exempelvis skjuta prick på burkar. Det bästa valet är ett passande tryckluftsvapen med antingen 5,5mm eller 4,5mm diaboler.